V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

30.03.2015. - Najava: Radionica za srednjoškolce pod nazivom „B.C.“
U četvrtak, 02. aprila, u Spomen području „Donja Gradina“ upriličiće se radionica za srednjoškolce, pod nazivom „B. C.“ inspirisana istoimenim stručnim tekstom objavljenim u Glasniku Udruženja muzejskih radnika Republike Srpske za 2010. godinu.
Organizator radionice je Javna ustanova Spomen područje „Donja Gradina“ u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nikola Tesla“ iz Kozarske Dubice i Ugostiteljsko-ekonomskom školom iz Prijedora.
Učestvovaće 35 učenika, uvodnu riječ daće direktor Spomen područja Milorad Bukva, a održaće se tri prezentacije, prilikom čega će viši kustos Spomen područja Tanja Tuleković govoriti na temu „B.C.“, potom profesor geografije Branko Borovnica o temi „Migracije u holokaustu, te profesor istorije Željko Žeželj o temi „Ustaški pokret, organizacija i ustrojstvo NDH“.
„Cilj ove radionice je da jednim, svakodnevnim predmetom ispričamo priču o zloglasnom koncentracionom logoru Jasenovac. U ovom slučaju taj predmet je cigla sa urezanim inicijalima „B.C.“. Inicijali označavaju Bačićevu ciglanu koja je, ustvari, bila dio industrijskog kompleksa „Prometne zadruge“ u Jasenovcu, osnovane 1929. godine. Vlasnici su bili ugledna i bogata srpska porodica Bačić iz Jasenovca, odnosno otac Jovan i njegovi sinovi Ozren i Uroš, koji su učestvovali u kulturnom, vjerskom i sportskom razvoju mjesta.
Ustaške novine „Hrvatski narod“ su 23. avgusta, 1941. godine objavile da su počeli javni radovi za isušivanje Lonjskog polja. Javnost je obavještena o gradnji baraka za radnike koji će regulisati sistem odvodnih kanala i raditi na isušivanju zemljišta u Lonjskom polju pored rijeke Save, međutim, iza toga se krilo podizanje koncentracionog logora u Jasenovcu. Na imanju Ozrena Bačića koje se prostiralo na istočnoj strani naselja Jasenovac i lijevoj obali Save, na površini od 125 ha, podignut je Logor III. Unutar ovog prostora dominirala je ciglana, te je centralni logor jasenovačkog sistema ustaških logora dobio naziv Logor III-Ciglana. Ciljna grupa ove radionice su učenici srednjih škola. Dokumentarnim fotografijama Ciglane prije formiranja Nezavisne Države Hrvatske, iz perioda postojanja koncentracionog logora Jasenovac kao i fotografijama njenih ruševina srednjoškolcima će se približiti istina o najvećim brutalnostima koncentracionog logora Jasenovac“, najavila je viši kustos Tanja Tuleković i dodala da će u praktičnom dijelu radionice učenici učestvovati u evaluaciji prezentovanog.
Radionica će se trajati od 09:00 do 13:00 časova.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi