V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

02.04.2015. - Obilježavanje 70 godina od proboja logoraša 19. aprila
U Spomen-području Donja Gradina 19. aprila biće služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida povodom 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro rekao je danas na konferenciji za novinare u Banja Luci da su za obilježavanje najavljeni gosti iz političkog vrha Republike Srpske, Srbije, kao i izraelska delegacija na visokom nivou.
On je pozvao načelnike i gradonačelnike opština i gradova iz cijele BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske da organizovano i sa većim brojem građana i potomka stradalih dođu 19. aprila u Donju Gradinu.
"Ovo je uspomena i na one čiji se grob ne zna, kao i desetine i stotine hiljada onih koje je odnijela rijeka Sava", rekao je Zlojutro.
Prema njegovim riječima, tadašnja Bosanska Dubica jedna je od opština u cijelom svijetu koja je najviše stradala u Drugom svjetskom ratu, jer je od 33.000 stanovnika izgubila 17.400.
"Godinama se sjećamo zločina genocida i bez obzira da li ga neko priznao ili ne, on to za nas jeste, dok je stratište Donja Gradina sigurno najveći srpski grad pod zemljom", naglasio je Zlojutro.
Član Izvršnog odbora za obilježavanje 70 godina od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini Milorad Bukva rekao je da će u okviru obilježavanja biti promovisana knjiga o sudbini 165 logoraša koji su preživjeli zadnje dane logora.
"Promocija knjige u izdanju Spomen-područja Donja Gradina biće održana u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci od 12. do 19. aprila", najavio je Bukva.
On je dodao da danas ima oko 40 do 50 preživjelih logoraša, ali da su njihova iskustva i izjave bile dragocjene za sagledavanje razmjera ustaškog zločina genocida.
Posljednja grupa logoraša u Jasenovcu je 22. aprila 1945. godine izvršila proboj, čime je ovaj logor prestao da postoji, a 2. maja u njega su ušle jedinice partizanske vojske.
Od oko 1.600 logoraša koji su krenuli u proboj, preživjelo je samo 102.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi