V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

20.04.2015. – Memorijalna akademija "Smrtimice životom"
U subotu, 19. aprila, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici održana je Memorijalna akademija "Smrtimice životom" povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.
Akademiji je prisustvovao ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je rekao da tradiconalna memorijalna akademija, uoči parastosa i pomena u Donjoj Gradini, ove godine ima dodatni značaj zbog obilježavanja 70 godina od proboja logoraša iz logora Jasenovac i Donje Gradine.
"Ovo je priika da se prisjetimo svih žrtava genocida i na neki način prenesemo istinu i sjećanje na buduće generacije da se takav zločin koji je počinjen nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom nikada ne zaboravi", rekao je Malešević.
On je podsjetio da su u logoru Jasenovac ljudi ubijeni na najsvirepiji način, a da žrtve i danas počivaju u Donjoj Gradini, koja je 1941. godine bila srpsko pravoslavno selo, koje je ušlo u sastav NDH.
"Donja Gradina je zbog svog položaja na obalama Une i Save bila idealno mjesto za masovna ubijanja u NDH", rekao je Malešević.
On je dodao da se obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida sutra nastavlja parastosom u Spomen-odručju Donja Gradina, gdje će, kako je najavio, prisustvovati veliki broj učenika i djece.
"To je veoma važno, jer su oni ti koji trebaju da spasu uspomenu na ovaj zločin koji ne smije da se zaboravi", rekao je Malešević.
U obraćanju učesnicima akademije, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro podsjetio je da je NDH logor Jasenovac formirala po uzoru na svoje mentore, nacističku Njemačku, nakon što su doneseni ratni zakoni kojima se van pravne zaštite stavljaju Srbi, Jevreji i Romi.
"Cilj NDH bio je rješavanje takozvanog srpskog pitanja po planu jednu trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti i trećinu preseliti, a logor Jasenovac bio je operacionalizacija takve politike", rekao je Zlojutro.
On je podsjetio da je zbog načina i masovnog ubijanja žrtava taj logor bio najmonstruozniji na svijetu.
U ime organizatora memorijalne akademije, Zlojutro je zahvalio Javnoj ustanovi Spomen-područje Donja Gradina i Dramskom studiju "Artist" iz Kozarske Dubice, čiji članovi su izveli muzičko-scenski performans "Smrtimice životom".
Zlojutro je rekao da je memorijalna akademija tradicionalan događaj u Kozarskoj Dubici u okviru obilježavanja godišnjice proboja jasenovačkih logoraša.
"Dobro je da se držimo te tradicije i da se sjećamo naših žrtava svake godine, ali nije dobro da to radimo samo ovih sedam dana uoči godišnjice proboja", rekao je Zlojutro.
On je izrazio nadu da će ova jubilarna godišnjica poslužiti da neke stvari krenu boljim tokom, da se više sredstava izdvaja za Donju Gradinu i da to Spomen-područje postane "briga svekolikog srpstva".
Organizator memorijalne akademije "Smrtimice životom" su Spomen-područje Donja Gradina, opština Kozarska Dubica i Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta".
Akademiji su prisustvovali i drugi opštinski zvaničnici, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo, direktor Javne ustanove Spomen-područje "Donja Gradina" Milorad Bukva, predsjednik Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković, predstavnici političkog, vjerskog, javnog i kulturnog života opštine Kozarska Dubica, te veliki broj građana i učenika, među kojima i gimnazijalci iz bratske opštine Jagodina.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi