V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

22.04.2015. - Godišnjica proboja jasenovačkih logoraša
U manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje brojnih episkopa i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve služio je svetu arhijerejsku liturgiju u pomen žrtvama logora Jasenovac, povodom obilježavanja 70 godina od proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, koji se dogodio na današnji dan 1945. godine.
Patrijarh srpski Irinej poručio je da zločin u Jasenovcu hrišćani moraju oprostiti, ali da to stradanje ne smije biti zaboravljeno.
"Moramo da oprostimo jer smo hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo radi nas samih, naših predaka, ali i da bi se zločinci postideli i povukli", rekao je patrijarh Irinej.
On je pozvao vjernike da se pomole za sve žrtve strašnog stradanja u ovom logoru i dodao da je Gospod dao vječni blagoslov jasenovačkim mučenicima.
"Zločinci nisu svesni šta su činili, a mi nismo pozvani da sudimo i nećemo to da činimo, nego ostavljamo pravednom Bogu", zaključio je patrijarh srpski Irinej, koji je uputio molitvu da se zlo i stradanje, kakvo je bilo u logoru Jasenovac, više nikome i nigdje ne desi.
U obraćanju vjernicima, patrijarh je naglasio da ne smiju biti zaboravljeni ljudi koji su na današnji dan izvršili proboj iz logora Jasenovac.
Patrijarh je naglasio da na svakom mjestu u Jasenovcu govori bol, patnja i majke koje su doživjele svoju i tragediju svoje djece, te mnoge druge žrtve koje su umorene maljem i nožem, mučene glađu i žeđu zbog svog imena i vjere.
"Moramo da se sećamo strašnih stradanja, od kojih je najstrašniji lelek i vrisak djece, koja su ni kriva ni dužna otimana od svojih majki, a onda na najsvirepiji način ubijana. Onda se pitamo ko smo mi, jer takvog čoveka koji čini takve zločine Gospod nije stvorio", poručio je srpski patrijarh.
U manastirsku crkvu Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu iz Jerusalima je stigao i Časni krst, koji će trajno ostati u hramu. Poslije svete liturgije prikazan je dokumentarni film o proboju logoraša, a potom je ispred spomenika Cvet održan pomen nastradalima.
Brojni posjetioci iz Srpske, Srbije i Hrvatske, potomci jasenovačkih logoraša poručili su da je Jasenovac mjesto stradanja, ali i ponovnog rođenja srpskog naroda.
Liturgiji je prisustvovao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, direktor Sekretarijata za vjere Vlade Republike Srpske Dragan Davidović, načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i brojni vjernici Eparhije slavonsko-pakračke i drugih.
Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da je obilježavanje 22. aprila, Dana proboja jasenovačkih logoraša, važno da bi se očuvale uspomene na taj događaj, stradanje i patnje naroda u tom logoru.
"Važno je da se njeguje sjećanje na događaje od 22. aprila 1945. godine, kada je proboj izvršila posljednja grupa preživjelih jasenovačkih logoraša, ali nije dobro da se tih događaja, naših žrtava i spomen-obilježja stradalih u logoru Jasenovac sjećamo samo u mjesecu aprilu, jer to treba da bude stalna briga predstavnika srpskog naroda i u Republici Srpskoj i Hrvatskoj", izjavio je Zlojutro.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi