V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

05.06.2015.- Poetsko scenski prikaz knjige „Iz kolijevke u Jasenovac“ izveden u Domu kulture
Poetsko scenski prikaz knjige „Iz kolijevke u Jasenovac“ banjalučkog književnika i publiciste Milana Dašića izveden je večeras u dubičkom Domu kulture, povodom 70 godina pobjede nad fašizmom i proboja jasenovačkih logoraša.
U pripremi tog djela učestvovali su najpoznatiji srpski akademici, profesori i književnici.
Organizator kulturnog događaja je Javna ustanova „Narodna biblioteka“ Kozarska Dubica, a ovim djelom javnosti je još jednom približeno koliko monstruoznosti je počinjeno u najzloglasnijem logoru smrti na čitavom Balkanu za vrijeme Drugog svetskog rata.
Autor knjge Milan Dašić rekao je da se knjiga sastoji iz dva dijela i sadrži oko 150 fotografija.
„Prvi dio je na engleskom i na srpskom jeziku. Tu su tekstovi o stradanju i mučenju djece. Sabrane su tužne ali i srećne priče jer su neke majke na kraju, ipak, došle do svoje djece. Takođe, nalazi se i jedan tabelarni prikaz koliko djece je stradalo po opštinama, odnosno odvedeno u jasenovački logor. U drugom dijelu je spisak od 19. 430 dječaka i djevojčica koji su pogubljeni u logoru“, rekao je Dašić.
On je rekao da je u knjizi ispisana i poezija o stradanju u logoru Jasenovac autora Đorđa Radišića, Jovana Dučića, Bore Kapetanovića, Rajka Petrova Noge, Skendera Kulenovića i Dragana Kolundžije.
„Knjigu sam priprema uz pomoć izdavačkg savjeta u kome se nalaze Smilja Avramov, akademik Matija Bećković, Arije Livne i druga zvučna imena“, rekao je Dašić i napomenuo da je ovo je treća knjiga koju je posvetio Jasenovcu.
„Za sedamdesetu godišnjicu od završetka Drugog svjetskog rata izašla je ova knjiga, koja je u stvari čitulja za 19. 429 djece, Srba, Jevreja i Roma, koja su stradala u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta u Evropi“, izjavio je srpski akademik Matija Bećković.
Bećković je naglasio da se zločin prema djeci, koji je počinjen u Jasenovcu, zločin koji se ne može objasniti i dodao da su se autori knjige „Iz kolijevke u Jasenovac“ potrudili da očuvaju uspomenu na stradale.
„Autori su se potrdudili da naprave taj imenik i uđu u trag svoj toj djeci i na taj način im podignu spomenik da se zauvek ne zatre uspomena na one koji jedva da su živeli, kako se ovde u naslovu knjige kaže „od kolijevke do Jasenovca, takoreći nisu ni živjeli“, izjavio je Bećković novinarima u Kozarskoj Dubici.
On je naglasio da je zločin počinjen prema djeci u Jasenovcu neobjašnjiv i nepojmljiv ljudskom razumu.
„Koliki je to zločin to je lako svakome znati, jer da je ubijeno 19. 429 vrabaca, golubova ili mrava, to bi već bio veliki zločin, a kamoli ljudskih duša. To je zločin koji se ne može objasniti ljudskim mozgom, već nešto sa one strane razuma“, rekao je Bećković.
Književnik Ranko Pavlović je rekao da je knjiga „Iz kolijevke u Jasenovca“ jedna od onih koje čuvju od zaborava.
„Ona čuva od zaborava više stotina hiljada nevino stradalih u ustaškom logoru u NDH, a posebno tih 20. 000 najnevinijih koji nisu bili ni zakoračili u život. Ove knjige ne daju samo istoriografske podatke nego toplom ljudskom i književnom riječju govore o zlu koje nikada ne bi trebalo da se ponovi“, rekao je Pavlović i dodao da ovakva knjiga treba da se nađe u bibliotekama, posebno školskim, te da se barem jedan školski čas posveti Jasenovcu kako bi se djeci kazala istina o Jasenovcu.
Scenario i režiju za poetsko-scenski prikaz potpisuje Renata Agostin, koja ujedno i glumi u poetsko-scenskom prikazu.
Glume i Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Ivana Perković, Siniša Sušić, a te učenici Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“, a nastupili su i članovi Mješovititog hor „Višnjić“.
Izdavač knjige je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila i Udruženje „Jasenovac-Donja Gradina“ iz Banja Luke.
Prema riječima domaćina, ovog kulturnog događaja, direktorice „Narodne biblioteke“ Danijele Balaban večerašnji poetsko-scenski prikaz nije organizovao samo zbog obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom, niti zbog promocije ove po svemu sudeći značajne knjige, nego prvenstveno iz razloga da se sačuva sjećanje, odnosno nikada ne zaboravi ono što se desilo u Jasenovcu i Donjoj Gradini.
Učesnici programa su pored akademika Matije Bećkovića, bili Vladimir Jagličić, Jovanka Stojčinović Nikolić, Boro Kapetanović, Ranko Preradović i Ranko Pavlović.
Pored brojnih građana, opštinskih zvaničnika ovom kulturnom događaju prisustvovao je i poslanik u NSRS Perica Bundalo i direktor Spomen područja Donja Gradina Milorad Bukva.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi