V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

28. 06.2015. – Kod manastira Moštanica obilježena krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka
U manastiru Moštanica kod Kozarske Dubice danas je služena liturgija i parastos za sve stradale srpske vojnike od Kosovskog boja do danas, te slavski obred povodom obilježavanja Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.
Obilježavanje Vidovdana kao krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH dokazuje da Vojska RS nije otišla u istoriju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
„Vojska Republike Srpske nije otišla u istoriju. Ona je živa, među nama i u nama, jer je odraz i simbol slobode, koja je i danas naš osnovni cilj i težnja - izjavio je Dodik.
On je naglasio da je Vojska Republike Srpske baštinila najbolje slobodarske vrijednosti srpskog naroda, te ratovala u skladu sa međunarodnim konvencijama, očuvala slobodu i teritoriju Srpske i stvorila uslove za politički dogovor.
„Proslavljaući ovu krsnu slavu, mi se i danas sjećamo svih boraca Vojske RS, njenih komadanata, žrtava koje su pale i vojnika koji su poginuli časno braneći slobodu srpskog naroda i želje da Republika Srpska bude što jača i samostalnija“, rekao je Dodik.
Liturgiju i slavski obred služio je vladika bihaćko-petrovački Atanasije, koji je izjavio da Kosovski boj traje i u današnjem vremenu, ali da se vodi na intelektualnom i pravnom planu.
Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljenje resursima Boris Jerinić čestitao je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, porodicama poginulih i ratnih vojnih invalida krsnu slavu.
On je podsjetio da je Vidovdan značajan datum za sve Srbe, te da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk obilježavanjem krsne slave njeguje tradiciju Vojske Republike Srpske.
Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Nedeljko Kopuz izjavio je da puk, obilježavanjem Vidovdana - svoje krsne slave, pokazuje jedinstvo i opredijeljenost ka svijetlim tradicijama predaka.
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je Vidovdan simbol mnogih stradanja i važnih događaja u srpskoj istoriji.
"Prva asocijacija kada govorimo o Vidovdanu jeste Kosovska bitka kada su se knez Lazar i cijela srpska vojska žrtvovali za Srbiju i slobodu srpskog naroda", izjavio je Savčić.
On je podsjetio na brojne istorijske događaje koji su na Vidovdan odredili sudbinu srpskog naroda.
"Jedan od simbola Vidovdana jeste i proboj koridora i stvaranje kompaktne teritorije Republike Srpske, a prva generacija mladih vojnika Vojske Republike Srpske položila je zakletvu na Vidovdan 1992. godine", izjavio je Savčić.
Obilježavanju krsne slave Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka prisustvovao je načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, njegovi saradnici, brojni opštinski zvaničnici, koji su prethodno prisustvovali parastosu u Knežici u pomen na 224 poginula borca Vojske Republike Srpske iz Kozarske Dubice.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 6-2
  Da li ste zadovoljni dinamikom modernizacije puteva i ulica na podrucju opštine Kozarska Dubica?

  Da
  Ne
  Anketa 6-1
  Da li placate komunalnu naknadu?

  Da
  Ne