V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

29.09.2015. - DAN SJEĆANJA NA NARODNOG HEROJA MILANA TEPIĆA
Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod porodične grobnice na mjesnom groblju u Komlencu, u opštini Kozarska Dubica, obilježen je Dan sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića i 24 godine od njegove pogibije u bjelovarskoj kasarni u Bedeniku.
Vijence su kod porodične grobnice Tepića položili načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro, predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Milovan Barišić i Marinko Gvozden, te delegacija Opštinske Boračke organizacije na čelu sa predsjednikom Dragoljubom Ćibićem.
"I danas smo se kao i godinama unazad poklonili sjenama narodnog heroja majora Milana Tepića. NJegovo djelo je ponos Kozarske Dubice i treba da posluži kao nauk i inspiracija novim generacijama", izajavio je Zlojutro.

On kaže da Skupština opštine Kozarska Dubica proglasila 29. septembar Danom sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića, a jedna ulica u tom mjestu, kao i u brojnim drugim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji, nosi njegovo ime i napominje da je teško na adekvatan način odati počast takvom čovjeku.

"Ima još prostora da se njegovo djelo izučava i obilježava jer znamo da se u Hrvatskoj ponovo pojavljuju tekstovi o tom danu i o tom činu. Mislim da nismo, ipak, dovoljno pažnje posvetili tome, pa i samom spomen-obilježju jer je ovo porodična grobnica", izjavio je Zlojutro i dodao da će se na tome i dalje raditi.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić izjavio je da o herojskom djelu majora Tepića treba govoriti u kontekstu početka ratnih dešavanja, kada su Srbi bili ugroženi širom bivše Jugoslavije, a nisu željeli rat.

"Major Tepić je svojim djelom pokazao da se moramo organizovati, učvrstiti, homogenizovati i dati sebe da sačuvamo svoju teritoriju. To smo i činili, a Tepićevo djelo bilo je velika poruka i ohrabrenje u odbrani. On je bio prvi ispred prvih", naglasio je Ćibić.

Ćibić je podsjetio na riječi majora Milana Tepića:"Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško".

"To su velike riječi ponosnih Kozarčana, poznatih po hrabrosti i herojstvu", naglasio je Ćibić.

Nа mjesnom groblju u Komlencu, vijence su dаnаs položili i predstаvnici Udruženjа vojnih penzionerа iz Bаnjаluke i grаdske Borаčke orgаnizаcije grаdа Prijedorа, delegаcijа SUBNOR-а opštine Kozаrskа Dubicа i delegаcije političkih strаnаkа.
Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Miko Škorić izjavio je da je sa vojnog aspekta jasno da se sa tadašnjim neprijateljem nije moglo razgovarati, te da su se pokazale ispravnim procjene pokojnog majora Tepića, koji je svojim herojskim činom adekvatno uzvratio neprijatelju.

Majora JNA Milan Tepić poginuo je 29. septembra 1991. godine u bjelovarskoj kasarni na Bedeniku, nakon što je digao u vazduh vojno skladište i sebe, ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike.

Za taj junački čin major Tepić je odlukom Predsjedništva SFRJ posthumno odlikovan Ordenom narodnog heroja. Republika Srpska ustanovila je u čast majora Tepića Orden za posebne zasluge u ratu.

Jedna ulica u Kozarskoj Dubici nosi ime Milana Tepića, a u parku Narodnih heroja podignuta je bista sa njegovim likom. Po majoru Tepiću nazvane su ulice u Beogradu /opština Savski venac/, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Nišu, Bačkoj Palanci, Beški, Inđiji, Kuli, Leskovcu, Novom Sadu /tri ulice/, Odžacima, Pirotu, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Temerinu, Velikoj Plani, Vršcu, Zrenjaninu, Tesliću, Gradišci.

Obilježavanjem Dana sjećanja na narodnog heroja Milana Tepića, u Kozarskoj Dubici završen je ovogodišnji program obilježavanja "Septembarskih dana odbrane" od hrvatske agresije 1995. godine.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi