V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

07.04.2016- U OKVIRU PROJEKTA "COTON" PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O POTREBAMA LOKALNE PRIVREDE
U opštinskoj upravi Kozarska Dubica danas su predstavljeni rezultati istraživanja o potrebama privrede sa područja te opštine u kontekstu kapaciteta sa kojima raspolažu tehničke i druge škole, a u okviru projekta "COTON" istaživanjem je obuhvaćeno 53 preduzeća.
"Iz prognoza koja se odnose na period od tri godine, dobili smo informacije da će lokalnim preduzećima biti potrebna 132 nova radnika, a najviše iz poljoprivrednog, drvnog i metalo-prerađivačnog sektora", izjavila je asistent na projektu "COTON" iz Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora Sanja Karanović.
Ona je navela da je osnovni cilj tog projekta, koji se realizuje na cijelom području Republike Srpske i Unsko-sanskog kantona, unapređenje kvaliteta praktične nastave u srednjim tehničkim i drugim školama u kontekstu onoga što zahtjeva lokalna privreda.
"Nažalost, mi smo identifikovali da se na području opštine Kozarska Dubica, praktična nastava organizovano izvodila u Banji Mlječanici i lokalnom Domu zdravlja i to za smjer fizioterapeut, a postoji i pojedinačno izvođenje praktične nastave kojim je obuhvaćen nedovoljan broj učenika", navela je Karanovićeva.
Ona je precizirala da je 86 odsto anketiranih privrednika na području opštine Kozarska Duibica izrazilo želju da se uključi u proces organizacije praktične nastave i kreiranje nastavnih planova i programa.
Karanovićeva je najavila da će u drugu fazi projekata "COTON", u cilju unapređenja u oblasti praktične nastave, biti uključen Srednjoškolski centar "Nikola Tesla".
Zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica Dragan Jaćimović izjavio je da, u procesu kreiranja upisnih politika na svim nivoima školovanja, veliki problem predstavlja veza između privrede i školstva.
"Opština mora i nastoji da bude ta veza, da bi utvrdili koja su to zanimanja zanimljiva za naše mlade jer je evidentno da sve veći broj mladih ljudi odlazi, ne samo iz Kozarske Dubice, već iz cijelog regiona", izjavio je Jaćimović.
On je kao ključnu naveo potrebu da se obrati pažnja na zanimanja koja su zanimljiva djeci, a koja su s druge strane usklađena i sa potrebama privrede.
"Kroz obilaske privrednih subjekata na području naše opštine uvidjeli smo njihove probleme, a oni su iznijeli zahtjeve o potrebama za određenim zanimanjima. Mi ćemo pokušati, koliko je to u našoj moći, da to ispoštujemo", najavio je Jaćimović.
On je podsjetio da opština Kozarska Dubica dugi niz godina sarađuje Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora "PREDA" i izrazio očekivanje da će ta saradnja biti još čvršća i bolja u budućnosti.
Prezentaciji rezultata istraživanja potreba privrede sa područja u kontekstu kapaciteta sa kojima raspolažu tehničke i druge škole prisustvovao je manji broj privrednika koji su učestvovali u tom istraživanju.
Projekat "COTON" podržava Vlada Švajcarske, a realizuje se u okviru aktivnosti programa PrilikaPlus kojeg implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi