V I J E S T I

Vesti || Arhiva vjesti || Pretraga ||

 

22.04.2016. - POLOŽENI VIJENCI NA PLATOU SPOMEN-PODRUČJA DONJA GRADINA
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac položio je danas vijenac na platou Spomen-područja Donja Gradina povodom obilježavanja Dana sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša, koji se dogodio na današnji dan 1945. godine.
"Samo u Jasenovcu ubijeno je više od 700.000 ljudi, među kojima je veliki broj djece. Zbog toga bi trebalo da pošaljemo poruku da će se o Donjoj Gradini pričati jer mogu slobodno da kažem da se o Donjoj Gradini i Jasenovcu ćutalo, odnosno da se o njima znalo samo u okviru granica bivše SFRJ", rekao je Banjac u Donjoj Gradini.
On je naglasio da bi 8. maja sa centralne manifestacije obilježavanja 71. godine od stradanja žrtava ustaškog genocida, trebalo poslati jasnu i glasnu poruku o Donjoj Gradini i Jasenovcu koja mora da izađe van granica Balkana.
"Zločinac je imao ime i prezime, kao što je i žrtva imala ime i prezime. Ovdje je stradao srpski narod i mi to moramo da prezentujemo", naglasio je Banjac i ponovio da je srpski narod drugi po stradanju u Drugom svjetskom ratu. On je najavio da će sa ovim ciljem u Narodnoj skupštini Republike Srpske biti formiran odbor za Donju Gradinu, te da će naredne godine početi izgradnja memorijalnog centra.
Banjac je istakao da Donje Gradina mora da bude izdvojena posebnim statusom od drugih institucija kulture u Republici Srpskoj, te da bi istina o ovom stratištu, uz pomoć Vlade Srbije, trebalo da bude bazirana na činjenicama i da kao takva bude i prezentovana.
Vijence u Donjoj Gradini položila je i delegacija opštinske organizacije SUBNOR-a Kozarska Dubica.
"Suština proboja jasenovačkih logoraša bila je da istina izađe iz logora Jasenovac, da javnost i svijet saznaju šta se tu dešavalo. Prije proboja, o logoru su se pričale razne priče - da je to radni ili privremeni logor", rеkao je član Predsjedništva SUBNOR-a opštine Kozarska Dubica Ostoja Zlokapa.
Povodom 71 godine od od proboja jasenovačkih logoraša, u Spomen-području Donja Gradina danas je organizovana treća po redu radionica za srednjoškolce pod nazivom "B.C".
"Riječ je o inicijalima koji označavaju Bačićevu ciglanu, mjesto na kome je formiran koncentracioni logor Jasenovac, a cilj nam je da pedagoškim pristupom uvedemo učenike u istoriografiju koncentracionog logora Jasenovac i NDH", izjavila je direktor JU "Spomen-područja Donja Gradina" i autor radionice Tanja Tuleković.
Ona je navela da je u radionici učestvovalo 30 učenika srednjih škola iz Prijedora i Gradiške, u pratnji profesora istorije Jove Zorića i Željka Žeželja, te da u Donjoj Gradini danas boravi i grupa od 160 učenika iz Doboja.
Na platou Spomen-područja Donja Gradina vijence su danas položile i delegacije Opštinskih odbora DNS-a i SNSD-a Kozarska Dubica.
Proboj iz logora Jasenovac izvršilo je 22. aprila 1945. godine 600 od preostalih 1.073 logoraša koji su bili zatočeni u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt. Proboj je preživjelo manje od 100 logoraša. U zloglasnom logoru Jasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.
Centralna manifestacija obilježavanja 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini biće održana u Spomen-području Donja Gradina 8. maja.

Vijesti

Content Management Powered by CuteNews

Web kamere

 • Foto galerija
 • FOTOGALERIJA
 • Anketa 10-1
  Jeste li zadovoljni nacinom na koji se odrzavaju javne povrsine na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-2
  Smatrate li da sluzbe opstine koje u opisu posla imaju zastite zivotne sredine profesionalno rade svoj posao

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-3
  Jeste li vi licno imali neko konkretno-neprijatno iskustvo u vezi sa ekoloskim problemom a da vam nadlezne sluzbe nisu odgovorile na sluzbeni zahtjev

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-4
  Da li ste veci dio godine zadovoljni kvalitetom vode i vazduha na podrucju opstine Kozarska Dubica

  DA
  NE
  Djelomicno
  Anketa 10-5
  Koju sluzbu domena ekologije smatrate najmanje azurnom

  Opstinska inspekcija
  KP "Komunalac"
  KP "Vodovod"
  Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove
  Komunalna policija
  Republicki inspekcijski organi